Badrum är ju ofta inredda med en stycke toalett, ett handfat och en dusch alternativt badkar. Detta rum kan vara det mest äckliga man kan sätta sin fot i. Skitigt, bokstavligen, illaluktande och motbjudande för det ändamål man är där för att göra. Men det kan även vara raka motsatsen. Luftigt, lyxigt och rent. Fluffiga handdukar och skönt toapapper. En viktig detalj är badrummets läge i förhållande till andra rum. För en avslappnad stund i badrummet bör inte andra kunna ta del av vad som försiggår. Låset är också av vikt att det dels finns ett. Dessutom att det funkar både för att hålla icke välkomna utanför och när ärendet är uträttat, släppa ut den som är inne i badrummet. Finns det fönster är det bra om dessa är placerade högt upp alternativ är frostade eller draperade med täckande gardin.
Aktiviteter som utförs i ett badrum är ofta väldigt privata, även om en del mer än gärna gör det med en eller fler. Toaletten kan nog vara det mest älskade objekt en människa kan skifta bekantskap med. Vad är skönare än att slå sig ner på en sådan, då nöden är som störst… Och även om vi ibland behöver använda den till mer otrevliga aktiviteter, är det så fantastiskt att bara kunna spola bort allt. Vet inte om jag så här på rak arm kan komma på någon bok som verkligen tagit upp just toaletten som ett bärande element. Ja, förutom J.K. Rowling förstås. Denna kvinna är magisk. I Harry Potter-böckerna får vi lära känna Missnöjda Myrtle, ett flickspöke som bor i en toalett. Eller då säkerheten förhöjts på trolldomsministeriet och de anställda måste spola sig in. Genialiskt! Men på film kan sårbarheten kring toalettbesök verkligen gestaltas. Som i Dödligt Vapen när Murtaugh efter ett, troligtvis skönt, toalettbesök upptäcker att en bomb är riggad på toaletten. Om han så mycket som reser sig en millimeter smäller det. Snacka om utsatt. Inte bara att sitta på en bomb med brallorna nere, utan också ha icke bortspolad avföring under rumpan.
Efter toalett är det dags för handfat. Något som är galet effektfullt med handfat, om det är vitt, är när det berikas med blod. Tillförs lite vatten (observera inte för mycket) blir effekten storslagen, eftersom blodet upplevs som så mycket mer, överallt, skrämmande ju fler droppar som droppar. Om det dessutom finns en spegel ovanför handfatet kan händelsen gestaltas än mer, då den blödande ser förödelsen i närbild. Nu till duschen alternativt badkaret. Även där är vi utsatta och sårbara i vår nakenhet. Det är många som blivit dränkta i badkar… Och hackade i duschen. Jag tänker såklart på Hitchcocks Psycho, där en kvinna njuter av en dusch, då plötsligt en skugga kan skönjas bakom duschdraperiet. En kniv höjs och sen hackas det. Mycket otrevligt, men effektfullt. Vem har inte, efter att ha sett Psycho, kikat ut från duschdraperiet för att förvissat sig om att det inte står en knivförsedd mördare på badrumsgolvet.
Oj, vad mycket det fanns att filosofera om kring badrum, vad vi brukar dessa rum till och allt som kan hända, både gott och ont… Hur ett badrum kan användas i en berättelse? Framförallt är ju utsattheten och skräckfaktorn kittlande kort att ta sig an. En människoätande toalett på ett stort varuhus som bara lämnar upphängda jackor, väskor och en och annan barnvagn med tillhörande bebis i som ledtrådar. Upplösningen faller på plats då det börjar dyka upp sönderrivna klädesplagg och benknotor på reningsverket som i sin tur kan kopplas till de försvunna personerna. Till detta de kvarlämnade föremålen och bebisar. En kamera sätts upp i badrummet och då toaletten förser sig av en välgödd varuhuskund fastnar allt på film. Vem som fick uppdraget att montera bort toaletten? Det är en helt annan historia.
Detta sorterar jag in under fliken Rum i min Inspirationskälla
Therese Hancock
Foto Elin Björklund