Fattig – pank

Fattig – nödställd

Fattig – behövande

Fattig. Ja, pengar slut på banken, men hemmet fyllt av vänner. Motsatts att vara rik utan vänner. Men hur är det att vara utan pengar och utan vänner? Något som verkar bli allt vanligare. Du sitter, förhoppningsvis, i en liten sliten etta i ett utdöende samhälle, någonstans i detta avlånga land. Du har inte ett öre på banken, inget jobb, ett ynka bidrag som du får strida för. Till detta saknar du allt vad socialt umgänge heter eftersom du har folkfobi, något du lyckades utveckla under skoltiden då du var mobbad och aldrig sedd.

Att ta sig an detta i en berättelse måste vara den största utmaningen av alla. I sagan hittar den ensamme en vän och den fattige bli rik. Men om vi ska avspegla verkligheten blir det med all sannolikhet ett sorgligare slut. Här om veckan såg jag en liten notis om katten som tassade in på den gamle mannens begravning som ende gäst. Mannen i kistan hade varit en stor djurvän, men inte en enda mänsklig varelse kom för att hedra hans minne. Detta säger en hel del om hur vår sista vandring kan komma att kantas.

Jag tror att ändå att det är viktigt att satsa på ett lyckligt slut. Lika viktigt att den ensamme uppfylls med förhoppning om en vändning som att uppmana människan att se sin nästa. Tänk en bok där alla lyfter blicken och börjar se varandra. Le och säga hej. Tänk att en gratis gest som detta kan ge den ensammes dag, vecka, månad, år. Psykisk ohälsa växer som en svulst i vårt samhälle. Snälla lyft blicken och säg HEJ! Och framför allt skriv ner det, and spread the words.

Detta sorterar jag in under fliken Livet i min Inspirationskälla

Therese Hancock

Foto Matthew Henry Unsplash