Inspiration höst. Lätt! Vackra färger, kura inne, tända ljus och snygga yllesockor. Hmm, höst på djupet. Okej, vackra färger, absolut. Träden står verkligen i brand. Gult, rött och orange knockar en med sina fantastiska explosioner. Men det finns ju även förruttnelse i brunt, gegga och svart. Lukter av unket, blött och dött. Vidare finns dagar då solens strålar fortfarande värmer kinden. Samtidigt som den friska luften kramar om min nakna hud och med envist trevande vindar försöker ta sig innanför kläderna. Andra dagar piskar regnet i rent vredesmod allt det kommer åt. Som om det nyss fått veta att antal soldagar kommer öka nästa säsong.  

Höstkvällar bland soffkuddar och ulliga filtar. En värmande eldstad, den stora koppen från sommarens loppisfynd fylld med kryddigt te och framförallt tid med favoritboken. Mörkret sänker sig och allt är tyst och stilla. Och är det inte just då, precis när man reflekterar över denna totala tystnad som det börjar. Stormen utanför, trädgrenar mot rutan, strömavbrott, kalla kårar och långa skuggor. Har du stängt alla fönster? Är dörren låst? Vart är hunden? Lyssna! För det är nu de hasande stegen kommer…

Hösten har verkligen stor spännvidd. Från mysiga fällar till total skräck med puls. Jag kan absolut tänka mig en episod om en luftballongfärd över Sveriges höstfärger. Himlen blå och solen varm. Ballongen svävar fram i tyst harmoni. Kanske skålas det i champagne, kanske är det sista färden eller en jäkla tabbe när Rogge råkade lossa den förankrade ballongen och vi for till väders. Hur som är utsikten helt klart magisk och för en kort stund går det inte att göra något annat än att bara njuta.

Men säg det som varar för evigt. Ballongen navigerar sig fram på höstens vindsnurror, solen sjunker allt mer och kylan gör entré. Från naturupplevelse de lux står vi nu inför en gastkramande kamp mellan Moder jords mest elementära element. När varmt möter kallt blir det jäklar i mig drag. Luftballongen slits nu i gorillastarka höstvindar. Kastas hit och dit. Champagnen åker berg och dalbana i stupen, Rogge är raderad från kontaktlistan och allt i ens inre önskar en skön jävla soffkväll med yllesockorna på!       

Detta sorterar jag in under fliken Årstider i min Inspirationskälla

Therese Hancock

Foto Elin Björklund