Ljus, ljuset, ljusen. Ljus från sol, eld och el. Ljus från tindrande barnaögon, ljuset i tunneln, ljusen på tårtan. Ljus och mörker, gott och ont. Ljus för fest och för att skrämma onda andar. 6 december ställer många finlandsfödda två levande ljus i fönstret för att fira Finlands självständighetsdag. Ljusen symboliserar både självständig- och gästvänlighet. Lika väl som ljus kan ge värme och trygghet, kan det även framkalla fasa och fruktan. Framför allt om det slocknar…

Att ljus kan vara magiskt har väl inte undgått någon. Något som förra årets julkalender Panik i tomteverkstaden 2019 tar fasta på, då risken finns att Ljusets lykta slocknar om alla slutar tro på jultomten. Vissa likheter hittar vi även i filmen De fem legenderna, där ljus efter ljus slocknar då barnen slutar tro och Mörkermannens skräck börjar gro. Även julkalendrarna Barna Hedenhös uppfinner julen 2013 och Trolltider 1979 gestaltar ljuset i form av sagogryn och solbröd. Men om någon släcker lampan kan allt hända. Ett mord till exempel som i filmen Murder Mystery, då Nick och Audrey först blir medbjudna på en lyxsemester, för att sedan bli misstänkta för mord och till sist blir tvungna att lösa gåtan för att fria sig själva.

Ljus i texter finner vi ofta i beskrivningar om miljöer, sinnesstämningar, känslor med mera. Som det bländande ljuset i skärgården, skuggor ur det förflutna, ljuset i ögon som släcks eller tänds. Kärlek som glöder och passion som brinner. En text skulle kunna handla om när ljuset kom till byn som legat i mörker under decennier. Endast blygsamt fladdrande lågor har lyst upp ensamhetens väg, där hovar bytts ut till däck och kängor till pumps. Då solen dalat bakom bergen och nattens mörker obarmhärtigt kramat om invånarnas synfält, var det inte ovanligt eller oväntat att nattvandrare inte bara korsat varandras väg, utan också skilts med ömmande näsor och pannor. Efter år av mörker sätts så första vägbelysningen upp. Ett ljus så efterlängtat och välkommet, att alla går man ur huse för att se det välsignade fenomen som nu lyser upp deras väg. Byborna ler och ser varandra som för första gången. Med lampan kom gemenskapen, ett sätt att samlas och umgås under ljuset.          

Detta sorterar jag in under fliken Fenomen i min Inspirationskälla

Therese Hancock

Foto Therese Hancock