Vad är lyx för dig? Champagne i kristall, limousiner i långa rader, diamanter, italienska skor eller sidenlakan. En ledig dag, nybäddad säng, en bra bok, båttur i skärgården eller kanske kaffe i solen. Lyx kan nog sitta både i materiella ting och en skön känsla. Men kan man äga lyx. Absolut, om du köpt tingen så är de dina, men att äga en känsla kostar ingenting.

Smedmästare Svenssons döttrar Elida och Tilda som är i sjuttioårsåldern snart åttio plus, har allt de behöver i sitt föräldrahem där de bott i hela sitt liv. Men skulle det inte vara skönt att flytta in dasset? Jo, sagt och gjort, efter att ha tagit del av vad grannens gödningsmedel kan göra för underverk skrider de till verket. En postorderservice som tillhandahåller potensgivandemedel och saken är biff. Dasset åker in och känslan att avnjuta rengöring med mjukt toapapper medan fötterna vilar på en fluffig badrumsmatta, är inte det lyx så säg. Allt går att läsa i Karin Brunk Holmqvists bok Potensgivarna.

En annan lyx går att ta del av i Lowrence Anthonys bok Mannen som talade med elefanter. Lyxen att driva viltreservatet Thula Thula i Sydafrika och få erbjudandet att ta emot några bråkiga elefanter. En fantastisk berättelse om hur Lowrence når fram till matriarken Nana, genom att gå emot allt och bli en i flocken. Här får vi uppleva blodröda solar, enerverande apor och som han själv skriver, ”ett tufft men givande liv”. Och ja, tänker er lyxen att svinga er in i en lerig Ranch Rover, gasa ut i ert eget reservat och kämpa för det ni brinner för. Det bara måste stå för känslan LYX.

Mer inspirerande livslyx kan vi läsa om i Om jag får stanna av Kajsa Gordan. Ilona tolv vet inte om hon får stanna i Sverige som hon levt i sedan hon var sex år. Skickas hon tillbaka måste hon börja om från förstaklass och sedan får hon endast gå fyra skolår, innan arbete med skottkärra och skrot väntar. Författaren beskriver hennes känsla så här; ”Rädslan är som en tröja som jag inte kan ta av mig.” Starkt. Ilonas bästa vän Stella berikar hennes liv med katten Lejon och syster Anna gör allt i sin makt för att familjen ska få stanna. Ska Ilona en dag få uppleva lyxen vi svenskar tar för given, friheten. En skolklass, en barnkonvention och ett stycke hopp gör allt vad de kan.

Gangsterfarmor av David Walliams är en underbar berättelse om farmodern som sätter guldkant på barnbarnet Bens liv. Ben, en rörmokarälskande elvaåring, vars föräldrars högsta önskan är att han ska bli rik och berömd. Gärna dansare. Den kåldoftande gangsterfarmodern, alias Svarta Katten, öppnar upp en helt ny värld för Ben. En värld fylld av spänning, guld och diamanter. Vattentät planering för att knycka kronjuvelerna får livet att leka för Ben. Aldrig har han haft så roligt och aldrig har han längtat så till fredagskvällarna, då han får träffa sin alldeles egen gangsterfarmor. Ett sätt att piffa upp vardagsliv till vardagslyx.

Ja, än en gång vad är lyx för dig? Helt plötsligt ser och känner jag lyx lite överallt. Senast en rosa solnedgång och en liten nos som buffar kärleksfullt på min arm. Dags att gå ut och njuta!

Detta sorterar jag in under fliken Livet i min Inspirationskälla

Therese Hancock

Foto Ben White Unsplash