Romantik… Inte min starka sida, men det är väl därför jag ska djupdyka för inspiration. För vem vet kanske jag kommer att behöva skriva några rader om detta, någon gång. Så romantik; kärlek, längtan, drömmar, dikt, svunna tider, filosofi, omtänksamhet. Hoppsan det fanns visst lite att ta sig an. Ja, det visade sig vara ett brett ämne. En romantisk handling behöver inte innehålla rosor och kyssar för att klassas som romantik. En omtänksam gest som att vattna rosorna åt någon man tycker om kan, betyda minst lika mycket.

Något som blir extra intressant för det skönlitterära, är konflikten mellan förnuft och känsla. Det som filosofin brottats med i alla tider. Vi har kunskap om hur kropp och system reagerar på känslor, medan känslan i sig skiter fullständigt i all fakta och går sina egna vägar. Hjärnan säger inte bra, medan hjärtat säger kör hårt, vilket i slutändan leder till konsekvenser. Och ska vi vara vetenskapliga är vi inte helt rustade för detta ansvar förrän de första kärleksstormarna bedarrat. Men det är ju detta som har lagt grunden för de flesta romantiska verk. När hjärtat har den starkaste rösten, blir övertalad i halvlek av den förnuftiga hjärnan och sjunger vackrast i slutet.

Om det skrivits eller gjorts filmer om romantik? Ingen kommentar! Finns det mer att skriva om? Absolut, för även om inte allt behöver handla om passionerad kärlek, finns just finliret mellan förnuft och känsla att skriva om, vilket går att vinkla inom många olika genrer. Äventyraren som vet med sig riskerna att ge sig ut i olika väder, terränger och revir, men sitt inre driv får denne att fortsätta framåt. Och belöningen kommer som ett brev på posten, då fantastiska landskap öppnar sig och vilda djur äter direkt ur handen. Den folkskygge som utmanar sin fobi genom att varje år gå på favoritartistens konsert. Och där mitt i havet av okända människor, kroppar mot kroppar och puls i takt med musiken infinner sig känslan av liv.

Som sagt ett oändligt område att ta sig an. Tusen tack för denna filosofi som blomstrade under romantiken! Vetenskap i all ära, men en tvist är alltid en tvist och den ska man ta hand om. Och när du berikat den med vingar, låt den flyga så fler får ta del av dina tankar. Om inte det är romantik i en dikt så vet inte jag 😊

Detta sorterar jag in under fliken Livet i min Inspirationskälla

Therese Hancock

Foto Peter Conlan Unsplash