Väskor. Stora, små, väskor på hjul, handväskor, kuvertväskor, väskor på ryggar, väskor i väskor. Väskor gjorda i läder, canvas, nylon eller ormskinn. De ka vara dyra, billiga, egentillverkade eller utskänkes som typ gratisreklam. Vad finns i väskor? Pengar, mobiler, vattenflaskor, bindor, hundar och kanske ett och annat bowlingklot. Vart ska väskorna? Till jobbet, på date, på semester eller gudbevars på shoppingtur för inköp av ny väska. Vad har väskorna vart med om? Inpressade i ett trångt bagageutrymme, ute på uppfriskande skogspromenader eller behjälpliga i att omsluta bytet från bankrån.

Vilken roll kan en väska ha i en berättelse? Ingen särskild. Bara en nödvändig medspelare som bär på viktiga ledtrådar, dokument, skatter eller kläder. En del väskor kan nästan liknas vid en huvudperson. Som Newt Scamanders väska i Fantastiska Vidunder, vilken innehåller en helt egen värld och är i sin själva uppenbarelse även portalen in i denna värld. Eller Hermione Grangers pärlstickade väska som sväljer allt hon stoppar i den, vilket man kan läsa allt om i Harry Potter och dödsrelikerna, båda skrivna av J.K. Rowling. Väskor kan även i mer hemska fall jagas, misshandlas, sprängas och ibland grävas ner för att till sist glömmas helt.  

Väskor, väskor, väskor.

Jag tänker mig att få följa en berättelse genom en väska. Man skulle kunna förnimma sinnesstämningar beroende på hur väskan behandlas. Om den kastas in i ett hörn, kanske ägaren är upprörd, skrämd eller jagad. Om väskan istället ställs ner varsamt, kanske ägaren är en försynt person som inte vill utmärka sig. En person som inte vill att världen ska vet att denne är där, genom att braka ner sin väska tillsammans med en högljudd morgonhälsning.

Man kan också få information om vart berättelsen utspelar sig genom att ta del av de omgivningar väskan möts av. En bitande kyla och lager av snö på dess översta yta talar om för oss, att den med all sannolikhet inte är på Bahamas. Om den varit där hade den istället kanske beskrivit känslan av hur dess innehåll, sakta smälter mot dess innerfoder. Men själva innehållet i väskan skulle ju kunna vara det som bär upp hela berättelsen. Är det något många vill ha eller äga? Går det i arv? Kan det rädda världen eller förinta den. Är det Coca colans hemliga recept eller lösningen på fusionsproblemet?      

Väskor, väskor, väskor. Tänk vad mycket en väska kan berätta för oss…

Detta sorterar jag in under fliken Associerar i min Inspirationskälla, ps kolla hundarna i väskorna.

Therese Hancock

Foto Elin Björklund