Vinter, läs snö och kall, kittlar sinnen som att höra knirr och knarr under skorna. Bli bländad av soldränkt snö och månbelysta landskap. Känna kyla strama över kinderna och en stickande klar doft i näsborrarna, av ingenting… Vinter som bjuder på lek i pulkabacken, mys och kura i stugvärmen samt en tid av lugn. Vinter, väntan på vår, värme och liv, då isen brister och knoppar sväller.

Vinter året om… Firn, en grovkornig form av snö som ligger kvar hela året. Snö som i böckerna om Firnbarnen av Lena Ollmark, bäddas in av isade skräck och kalla kårar. En fantastisk berättelse om tre ungdomar som ofrivilligt blir indragna i en historisk och tragisk händelse. Genom snöstorm, lektionssalar, kalhyggen, dataspel och eld, gåtor och konflikter att lösa, finns en hel värld att försöka komma underfund med.

Andra böcker behandlar vinter genom att sonika ge huvudkaraktären namnet Winter. Även här fantastiska berättelser av Åke Edwardson om kommissarie Erik Winter som genom att ställa sig frågan varför, heller än vad som hänt löser mordgåtor. Samtidigt brottas han med frågan om ensamhet. Ensamhet som i före familjeliv, ensamhet som i hus utkastade på fält i hopp om en framtida stad och funderingar kring efterlivet för en gurka. Författaren skildrar skickligt spänning genom samspel av härvaro och återblickar i ett väl vävt händelseförlopp.

Vinter för även med sig förkylning och virus, via luft, på handtag eller från en kall sjö. I boken Vintereld av Anders De La Motte ruvar sjörået på hemligheter och ett virus som tränger sig in i en ung flickas brända kött. En intrig, en brand, ett förflutet. Under ärret kliar och bubblar viruset som följt flickan, nu kvinna, genom livet. Ju närmare sanningen desto mer gör det sig påmind. Inget är som det verkar, vem är vem och vart tog alla vägen? Att återvända till brottsplatsen får sjörået att vakna och hemsöka drömmar. För att leda eller skrämma? Råkor som varnar och virus som dödar och räddar.

Vintern klädd i vitt, bäddar in och nattar. Vem vågar sova? Kanske slumra, men inte släppa efter, inte släppa taget. Kanske är det tur att kylan håller oss vakna och förkylningar oss sysselsatta. Dags att lägga mer ved på elden, kura med filten och vänta på våren. Och för guds skull, glöm inte att tvätta händerna!!!

Detta sorterar jag in under fliken Årstider i min Inspirationskälla

Therese Hancock

Foto Yonatan Anugerah Unsplash